Zegzugok a szupersztrádán

segítség English Deutsch

,,Az ősi testékszerek és tetoválások gyakran különleges jelentést hordoztak, utaltak az egyén származására, rangjára, foglalkozására illetve a közösségben betöltött szerepére.'' Manapság ki-ki ugyanezt az öltözködéssel, a szóhasználattal, bizonyos viselkedési formákkal vagy tárgyi kellékekkel (pl. milliós autó, úszómedence, zsebben zörgő telefon) fejezi ki. A tetoválás jelentősége megváltozott az idők folyamán.

Az ábrák, melyeket egyes ,,elvetemült'' fiatalokon látni lehet, nem csupán díszhóbortok, és nem csak a ,,maradi'' nemzedéktől való elkülönülés szándékával készültek. Minden mintának külön jelentése van, a bőrre kerülést átgondolt választás és tervezés előzi meg mind a viselő, mind a kivitelező részéről. Az illető eközben elgondolkozik az életéről, és később, valahányszor a saját mintájára tekint, újra eszébe jutnak azok a gondolatok és érzések, melyek akkor, abban a korban születtek meg benne, és bármikor erőt meríthet belőlük, ha meginogni látszik a föld. A tetoválás tehát nem egy egyszerű ábra, amely feltűnőbbé teszi tulajdonosát, hanem személyes jelentéssel bír, viselője egyéniségét, azonosságát tükrözi.

Valahogy így vagyok a honlapokkal is. Most nem a nagyformátumú céges oldalakra és a reklámbevételekből élő óriáskikötőkre gondolok, hanem a sztráda azon eldugott zegzugaira, melyeket egy-egy ,,sehonnani'' ember készít éveken keresztül. Leírja benne, hogyan érez, hogyan vélekedik a világ dolgairól. És nem csak az arra tévedő látogatót szólítja meg: amíg bepötyögi a sorokat és rendbe szedi a gondolatait, valójában önmagát helyezi el a világban. Ez, és nem pusztán a témaválasztás teszi a honlapot igazán személyessé.

 

Gyors körkép a házigazdáról

pts

A becenevem pts (EplPáj, Peter Taylor stb.), a hivatalos okmányokban (1981 óta) Szabó Péternek hívnak, és amint a mellékelt ábra mutatja, a fővárosi fényképészek igen jól értenek a retusáláshoz. Hobbim a számítógép-berhelés, az újságírás (néha magammal készítek interjút) és a szerepjáték, kedvenc sportom a ping-pong, és szívesen olvasok fantasy-regényeket. (No meg írok is...)

Fazekas

A budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumba jártam matematika tagozatra,

Fregatt

és néhány hónapig szerkesztettem (és fénymásoltam) az ott megjelenő Fregatt Diáklapot. Az újságírás mellett a stáb egyszer sulibulit szervezett, másszor pedig nyári Fregatt-táborba ment, úgyhogy nem unatkoztunk.

Hollókő

Csöpi nénivel, a Fazekas egyik tanárával emlékezetes kirándulásokat tettünk egy nógrádi falura, ahol kicsit belekóstoltunk a palóc építészetbe és művészetbe, és szembesültünk a múzeum-község kihalásával is.

Linux

Az oprendszerek vérre menő csatájában a pingvin oldalán állok.

Breeze

Egy ideig aktív tagja voltam Breeze demogroup PC-szekciójának. A csapatról az oldalaimon részletesen olvashatsz.

BME Info99

Jelenleg (1999--2004) a Budapesti Műszaki Egyetemen hallgatok műszaki informatikát. A határ innen már a csillagos ég (szigorúan geostacionárius pályán).

 

Használati utasítás

Fura, hogy a mai plug&play világunkban egyáltalán szükség van ilyesmire, de azért mégis.

A pts oldalai egy meglehetősen terjedelmes honlap, és nem is várható el senkitől, hogy egy (vagy akár tíz) ültőhelyében elolvassa. Ha tanácstalan vagy, hogy melyik témakört válaszd, akkor kezdd azzal a vizsgálódást, hogy mindegyikbe belekukkantasz. Az egyes (al)fejezeteket mindenesetre -- önértékelés alapján többé-kevésbe -- csökkenő nívóssági sorrendbe raktam, vagyis a jobb írások kerültek előre, tehát többnyire felülről lefelé érdemes haladni, ha nincs határozott célod.

Az egyes oldalak közt három- vagy kevesebbféle nézetben közlekedhetsz (feltéve, ha nem túl régi a böngésződ). Közülük a neked tetszőt bal oldalon, alul bármikor kiválaszthatod. A sima nézet a legegyszerűbb (a tartalomjegyzékből kiválaszthatod a téged érdeklő oldalt), de kőkori szoftverrel is kiválóan működik. Kapcsolótáblás nézetben a tartalomjegyzék egy része bal oldalt végig látható, így könnyedén áttérhetsz egy másik témára. Csukogatható nézetben pedig a tartalomjegyzék fejezeteit egyenként elrejtheted és visszahozhatod.

Például + jel az Itt voltál c. versemhez úgy juthatsz el, hogy a bal felső sarokból indulva végigjárod az ,,egy sziget az óceánon'' -> ,,versek'' -> ,,Keress tovább'' utat. Ha a ,,versek'' netán zárva lenne, akkor az előtte levő + jelre kattintva nyithatod ki. Remélem, hamar belejössz a tájolódásba. Best viewed with Your Browser

Én lennék a legboldogabb, ha megnyugvással állíthatnám, hogy az oldalaim bármilyen böngészővel jól néznek ki. A felrúgott szabványok és ragacsos kátyúk korszakát éljük, böngészőháborúknak vagyunk szenvedő vesztesei. Szerintem ez honlap legjobban 800x600-as ablakméretben, 4-es vagy jobb IE-vel vagy Netscape-pel jön elő, de akkor sem maradsz le semmi lényegesről, ha mást használsz.

Ezt a honlapot a régebbi és újabb írásaimból állítottam össze 1999. szeptemberében. Érdemi bővítés, módosítás 2000. december 31-ig nem várható. (Mire végigolvasod a jelenlegit, már úgyis a harmadik évezredben leszünk...) Ha már jártál ennek a lapnak a régi verzióján (Breeze Home Page, kb. 1997-től), és a régi írásokra nem vagy kiváncsi, hagyd ki a tartalomjegyzék piros fejezeteit (szöveges böngésző esetén a @-ra végződőeket). A fekete fejezetcímek mind újdonságokat takarnak!


Ez a lap pts oldalai közül való.