DEPO -- Trabant Lite

Ismét jelentkezik autós rovatunk, melyet most a Trabant Lite bütykölésének szentelünk. A Trabant Lite magyar találmány, és csak nemrég jelent meg a piacon. Főbb jellemvonásaiban az original Trabantra hasonlít, azzal a külöbséggel, hogy néhány felesleges alkatrészt és extrát kihagytak belőle. Maximális sebessége 98 csomó/miatyánk, ami nem túl sok, de versenytársai között jónak számít.

A járgány annyira friss, hogy pontos tesztadatokkal nem tudunk szolgálni. A legújabb jelentések szerint az autó 5 lóerős, éheztetett aggastyán pónilovakat alapul véve. Országúton felveszi a versenyt a traktorral, és alkalmas időjárási viszonyok mellett a versenybiciklistát is meg tudja előzni. Sebessége duplájára növelhető, ha a hátul ülők kiszállnak, és tolni kezdik. Fogyókúrázó vezetők előnyben.

Ennyi kedvcsináló után következzen a szerelési útmutató. A Trabant Lite legnagyobb előnye, hogy szinte sosem kell szervízbe vinni, mert a szükséges javítások a sufniban is könnyedén elvégezhetők csavarhúzó, forrasztópálka és technokol segítségével. A kocsi öt darabra szedhető szét: ülés, motor, futómű, kormány, papírváz. Ezek a darabok -- a magasszintű formatervezésnek köszönhetően -- önmagukban harmonikus, megbonthatatlan egységet alkotnak.

Meghibásodás esetén a teendők a következők: 1. a hibás darab megkeresése (statisztikus próbálgatós módszerrel 5 perc), 2. szétszerelés (kézmosással együtt 10 perc), 3. besurranás a szomszéd garázsába (lábtörlő alatt levő kulcs esetén 3 perc, egyébként több), 4. a megfelelő darab lecsavarozása vagy letépése a szomszéd Trabant Lite-járól (10 perc), 5. a frissen szerzett pótalkatrész beépítése saját kocsinkba (7 perc), 6. a sufni kitakarítása (elektrosztatikus módszerrel 5 perc). Láthatjuk, hogy 40 perc alatt a legbonyulultabb javítás is véghezvihető. A mercisek pedig csak hadd irígykedjenek.

A Trabant Lite fémváltozata 30.000, műanyag modellje pedig 19.999 Ft-ért kapható. Van még egy papírból készült, ún. OEM széria (10.001 Ft), melyhez részletes hajtogatási és ragasztási utasítást mellékelnek. Az útmutató alapján akár egy hét éves gyermek is össze tudja állítani a karosszériát félfamentes rajzlap és enyv felhasználásával.

A Trabant Lite csökkentett kátránykibocsátásával megfelel a korszerű környezetvédelmi előírásoknak, és mind a 8 zöld kártyával eleve rendelkezik. A gyártó a közeljövőben tervezi a Trabant Multifilter piacra dobását, melyben a másfélülepű motor mellett a következő extrák is helyet kapnak: ülés háttámla, ablaktörlő, féklámpa, szélvédő, gázpedál és sebváltó. Ez azonban még a jövő zenéje, mert Gubi Géza, a project szellemi atyja és fejlesztésmanagere tőkehiány miatt átmeneti takarítói állást vállalt a Merzedes Hungary-nél.

1998. november
megjelent a Mit várjon...? 1998. Mikulás-i számában
Budaörs, Magyarország.


Ez a lap pts oldalai közül való.