PotterSoftware Szörf-kikötő

Ha az átmeneti kor véget ér, egy új átmeneti kor kezdődik.

Most kezdődik életed hátra levő része.

Minden kezdet könnyű, de nehezek és ritkán jártak az utolsó lépcsőfokok.

Élsz-e még a nagyvilágba'?
Vagy -- Szoftvernek legyen hála --
Gépközelben rág a bánat:
Meg kell enned vacsorádat?

Kódolással töltesz órát,
Vagy az X-kernelt íród át ?
Bármit csinálsz a világgal
PotterSoftware újra vár majd.


Ez egy unalmas oldal. Semmi design nincs benne, a szövegben és a versekben ordítanak a stilisztikai hibák, és több, mint 3 éve senki sem változtatott ezen. Levelet ne írj, mert az, akié a cím, nem olvassa el őket.


A PotterSoftware tagjai

A tagok a Fazekas 1999-ben érettségizett C osztályából valók.
Alapító tagok (1995 februárjától) Felföldi Zsolt FZ/S 2030 Érd Naszályi út 25 23-377636
Terpai Tamás TrueType 2040 Budaörs Semmelweis 19 440893
Szabó Péter EplPáj, PTS 2040 Budaörs Szabadság út 14 III/11 23-441115
Tiszteletbeli tagok (1995 februárjától) Lukács Árpád RPSoft 1118 Ugron Gábor 3 3194964
Egyéb Tagok (1996 áprilisától) Németh András NA 6300 Kalocsa Vörösmarty 162 -
Juhász András JA 1121 Alkony 7a 3950843

Az egyetlen hivatalosan kiadott anyagunk a PotterSoftware Entry Pack, amely a következő programokból áll (ugye, nem akarod letölteni?!):

A PotterSoftware Continues nem valószínű, hogy belátható időn belül elkészül. Ha az Entry Pack programjai közül szükséged lenne az egyik új változatára, írj levelet!

 

A PSW által hirdettett pályázatok

A PotterSoftware a következő témákban hirdet(ett) pályázatot:

 

Potter RedCode Bajnokság (PRB)

A bajnokságra egyénileg vagy csapatosan lehet nevezni 1 CoreWars programmal és a nevezési díjjal, amit a versenybizottság 64h Ft-nak állapított meg. A pézt, ha lehet, ne emailon küldd. (Ha azon küldöd, a nyereményedet is azon kapod majd meg.) A határidő a csillagos copy.

A következő programokkal nem lehet nevezni: ördögfióka, djn 0 lt0, semmi, törpe, mice.

Két díj kerül majd kiosztásra: az egyik díjat a körmérkőzés első helyezettje kapja, a másikat pedig csak akkor osztjuk ki, ha az első helyezett használt SLT utasítást. Ekkor az kapja a másik díjat, aki az első olyan, aki nem használt SLT-t. A ki nem osztott másik díj természetesen a szervezőket illeti.

Mindenki akkora nevezési díjat küld, amekkorát akar (0..64h Ft között), de aki 64h-nál kevesebbet küld, az arányosan kisebb díjat kap, ha nyer. A nyerésről természetesen értesítjük a nyertest (azon a címen, amit előre megadott) és a többieket ezen a Web-oldalon.

Nemrég készült el az új PSW RedCode-futtató, ami CGA-n is fut (!), és mintegy kétszer gyorsabb mint az elődje. Mivel úgyis mindenki a pMars-ot használja, ami könnyen letölthető minden operációs rendszer alá, és ráadásul gyorsabb is, úgysem a mienket használnád, tehát nem raktuk fel.

 

Rövid, de mély (RDM)

Nem, kérem, nem a Tiszát jellemezzük ezekkel a szavakkal, hanem idézeteket keresünk, méghozzá olyanokat, amelyre illik a pályázat neve. A következő kategóriákban lehet indulni: (az egyes kategóriákban külön-külön hirdetünk eredményt)

 1. 0 karakter. Az idézetet magyarázó szöveget is pontozzuk.
  "" --Így mondta el a néma a süketnek, amit a vak látott.
 2. Egy és 10 karakter között (most és ezentúl: zárt intervallumban). Az idézetre adott magyarázat 30%-ban számít bele a pontszámba.
  "Internet" --mondta a komáromi halász és kiemelte a hálót
 3. 11 és 240 karakter között. Tüntesd fel a szerzőt is.
  "A bizottság is csak ember." --Táborné Vincze Márta, Fazekas Mihály Gimnázium
 4. 240 és 2000 karakter között. Itt azt pontozzuk, hogy hány százalékát olvastuk el. Magyarázni itt már tilos.
  ,,Amennyiben egyszerre több kölcsönhatás is lehetséges, a rendszer belső energiájának teljes megváltozása az egyes kölcsönhatásokhoz tartozó energiátmenetekből additíve tevődik össze... Tehát nem szerkeszthető olyan hőgép, amely hőfelvétel nélkül folyamatos hasznos munkavégzésre lenne képes.'' --Dvorák Cecília, fizikatanár (feltehetően) esti imádsága

Az &, az < és a > szövegek és a soremelés (egyenként) 1 karakternek számítanak. Az idézőjeleket nem, de a szerző neve előtti ---t ki kell tenni. Az ékezetes szövegek plusz pontot kapnak. Minden idézetet egy hat főből álló zsüri értékel.

 

Elektronikus postaláda (EMail)

A feladat az elektronikus postaláda kapcsolási rajzának elkészítése és beküldése. Az EMail olyan áramkör, amely háromféle jelet képes fogadni: 0, 1, PRINT. Ha 0-t, vagy 1-et kap, akkor azt megjegyzi, ha PRINT-et kap, akkor a kimeneti vezetéken (tetszőleges hardverfüggő frekvenciával) az utolsó két PRINT közötti biteket a kapott sorrendben adja vissza. Tehát a bitek jelképezik a leveleket és a PRINT a láda kinyitását és a kapott levelek eltávolítását.

A láda kétbites bemeneti vezetékkel rendelkezik, amin a már említett 0, 1, PRINT közül még egy NEXT jelet is lehet fogni, ami épp bemenet aszinkron volta miatt mindig megelőzi egy 0, 1 vagy PRINT érkezését. A kimeneti vezeték egybites, de ez már szinkron, a frekvencia, amivel az EMail a biteket küldi, a Tisztelt Pályázó által szabadon választható meg. (Ne legyen kisebb 1-nél !) Az elkészítés ne kerüljön többe ötezer forintnál.

Beküldenedő a láda kapcsolási rajza, magyarázatokkal, a szükséges elemek árjegyzékével és beszerzési helyével. A pályázat jó tanulság arra, hogy EMailt készíteni nem is olyan könnyű. Határidő: 1997. január 1.

 

Parafenomén számítógép (Para)

Minden ellenkező áskálódó híreszteléssel ellentétben az emberiség kb. fele parafenomén, a jelen sorok írója is az, ő is a Nagy Mestertől, a Besenyő Pista Bácsitól (a Dallas-ból, vagy valamelyik más hasonló sorozatból) tanulta meg a szakma minden csínját-bínját. Ám eddig még senki sem tudott egy számítógépet pl. gondolatolvasásra megtanítani.

Itt jön bele a pályázat a képbe. A feladat egy gondolatolvasó program megírása. A gép előtt egy felhasználó fog ülni, aki a vagy a 0, vagy az 1 billentyűt nyomja le. A programnak előre meg kell jósolnia (persze nem szabad a képernyőre kiírni), hogy a következő leütés 0 vagy 1 lesz.

A pályaművek az eltalált bitekkel arányosan kapnak pontot, a sorrendet pedig természetesen az összpontszám határozza meg. A biteket 10 és 20 év közötti diákok szolgáltatják "fejből". Az 50%-os, vagy rosszabb eséllyel jósoló programok kíméljenek!


Megtetszett e nyitott honlap ?
Köszönetet nekünk mondhatsz.
Idegesít süket dumánk?
De mindent ám mi sem tudánk.

Csatlakozz most! Égj a vágytól, Konnektorba meleg ágyból.
Termesszük, vagy arassuk le?
Nyisd ki tollad, szádat csukd be.

E-mail címünk, hogyha kérded,
Megfelel-e e segédlet ?
ja@ kerül az elejére,
és math-inst.hu lesz a vége.

Na jó, ez egy kicsit erőltetett volt. Azért írtam ide, hogy megpróbáljam elriasztani a Tisztelt Olvasót. Mostantól kezdve csupa olyan dolgot fogok írni, ami az egész világon egyedül csak engem érdekel. Igen, úgy gondolom, hogy a legjobb választás azonnal elugrani innen, mondjuk a pts oldalaira, ahol (ha más nem) jó linkek találhatók. Mindenki elment? Akkor kezdhetjük.

Nem tudom, miért beszélek megint többes számban. Igaz, hogy tagjaink száma tart az egy tucathoz, mégis úgy érzem, hogy egyedül nekem fontos a PotterSoftware létezése. Elkészítettem a honlapot (nem ezt, hanem a sokkal bővebb, színvonalasabb változatot), de mikor a többieknek elmondtam, a kitörő lelkesedés elmaradt. Hónapokon át noszogattam társaimat, hogy, ugyan, írjanak már programokat az Entry Pack-ba (és máshova), s nézd meg, Nagyérdemű Olvasó: két nyúlfarknyi .EXE-től eltekintve csak az én stuffjaim szerepelnek benne.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi az értelme az egész csapatosdinak. A többiek a fülük botját sem mozgatják, én meg siránkozok, hogy baj van az együttműködéssel. Korszerű megoldás lenne az, hogy Jó volt veletek együtt dolgozni, s tanulságos is egyben, a viszontlátásra!. Valakinek ki kell ezt mondania. A többiek még arra is lusták, hogy ezt megtegyék, én meg nem akarok kiszállni, hisz' az egészet én találtam ki, hónapok munkája fekszik ebben a csapatban a részemről.

Kezdetben még minden rózsásan alakult. Kiadtuk az Entry Pack-ot, készült a jobbnál jobb stuff a Continues-ba. FZ/S mondta, hogy lesz party (Scenest'96), s hogy menjünk el. Party előtt 1 nappal felhívott, hogy ő nem megy, erre azt mondtam, hogy én sem. Következő héten újságolja, hogy milyen jó volt a party. Én erre három kérdőjelben válaszoltam. Azt mondja, hogy végül mégis elment az érdi barátaival, s engem valahogy elfelejtett felhívni. Nem tudom, pedig szerintem elég erősen hangsúlyoztam, hogy mindenképpen szeretnék elmenni, s hogy ez sokat jelentene nekem és a csapat számára.

Mindez már a múlté. Én nem próbálom megérteni FZ/S-t, s nem is akarom átnevelni. Neki ez a jelleme. Nem hozza vissza lemezeket, elfelejt mások számára fontos dolgokat, lusta kimenni az utcai telefonig, ezzel hetekig tartó késéseket okozva (nekem). Ez a mondat persze nem igaz: az egy évvel ezelőtti állapotokat tükrözi, s erősen szubjektív. Ma már nem haragszom rá, inkább igyekszem minél kevesebb olyan helyzetnek kitenni magam, amelyekben az általam hibának nevezett tulajdonságai előjönnek.

Mondta, hogy írt egy 4K-intrót, oda is adta. Megnéztem. Akkor még nagy szám volt, nekem még ma is az, mert még most sem értek annyira a 3D-grafika kódolásához, mint akkor ő. Akkor lepődtem meg, amikor hiába kerestem a nekem szóló greetingset és a "PotterSoftware" szöveget. Helyette csak a "Breeze" felirat díszelgett mindenhol. Elmondta, hogy már régóta tagja ennek a csapatnak, és hogy az assembly stuffokat nem a PSW, hanem az ő színeikben fogja írni. Ezt csak úgy spontán közölte, minha a világ egyik legtermészetesebb dolgáról beszélne.

Pár nap múlva egyik barátom megkérdezte: "Na mi van? Oszladozik a PSW?" Ez a kérdés független volt attól, amit Fefétől hallottam. Természetesen azt mondtam, hogy nem, csak most kezdünk belejönni. Egy héten belül azonban az agyam összerakta a szálakat, és döntést hoztam. Nem nyaggattam tovább a többieket, nem kérdeztem FZ/S-t, hogy mikor hoz már nekem legalább 1 db programot. Nem foglalkoztam többet a HTML-fájlokkal, abbahagytam az Egmonttal folytatott levelezést.

Gondoltam, hogy írok valami búcsúdemót, lassú, romantikusan kiábrándult háttérzenével, de letettem róla. Úgy gondoltam, hogy ha netán volt valaki a csapatban (rajtam kívül), aki élvezte az együttműködést, akinek jelent valamit a név, annak nem veszem el a kedvét, a komplementer halmazra pedig kár egy szónál többet fecsérelni. Nem akartam elválni, sőt, haragban elválni FZ/S-től, mert - bevallom - szakmailag még sokat tudnék (tudok) tanulni tőle. TrueType-ot sem kívántam megbántani, mert ő becsületesen végighallgatta a számítástechnika-előadásaimat, amit a buszon rögtönöztem. J.A. nem számított aktív tagnak (csak az Internet-elérés miatt vettük/vettem be), N.A és RPSoft pedig egyáltalán semmit sem kódoltak a PotterSoftware számára mind a mai napig, valószínűleg még most sem tűnt fel nekik, hogy melyik csapatban vannak.

Annak ellenére, hogy -- utolsó aktív tagként -- én is végérvényesen beszüntettem a munkát, nem oszlattam fel, s nem is próbáltam feloszlatni a PSW-t. Még ma is pontosan azok vagyunk, és ott tartunk, mint háromnegyed évvel ezelőtt, bárkinek meg van a lehetősége, hogy újrakezdje, s ha csak egy parányi lelkesedést meglátok az egyik tag szemében, én is újult erővel fogok majd hozzá.

A betegről tehát nem tudjuk, hogy meghalt-e, vagy csak hosszú kómába esett. A biztosító szerint (hivatalosan) nem halt meg. A temetés -- hát igen -- a temetés pedig érdeklődés hiányában elmarad.


Ha abban a valószínűtlen állapotban vagy, Kedves Olvasó, hogy sajnálni kezdesz engem, ne tedd! Azóta már én is a Breeze tagja vagyok, voltam a Scenest'97-en, szerveztem a Breeze-be két jó zenészt (igen, tényleg jók) és egy grafikust (ray-tracer-t). Szerencsére a főnök itt már nem én vagyok, így a többiek lustaságán való rágódás nem az én idegsejtjeim számát csökkenti.

Ha eszembe jut valami jó ötlet, azt Breeze színekben adom ki, vagy Fefével együtt csinálom, design és zene is tuti, hogy lesz benne. A többiek örülnek a sikereimnek és viszont. A helyzetem elég biztosnak látszik, mert a swap rajtam keresztül bonyolódik le. A Breeze tagok a barátaim is, és alapjában véve jól érzem magam.

Eljön majd az idő, amikor nagy, okos, megfontolt ember leszek. Tudni fogom, amit érdemes, és amit nem. Meg lesz a képességem egy vállalat sikeres vezetéséhez. Nem gondolok nagy vállalatra, s Micro vállalatra sem. Csak egy egyszerű, tízfős, de jól működő számítástechnikai cégem lesz. Egyaránt fogunk hardvert értékesíteni és szoftvert fejleszteni. A bejárati ajtón egy PotterSoftware tábla fogja hirdetni az emberi akaraterő mindehatóságát.

1997. február
Budaörs, Magyarország.


Ez a lap pts oldalai közül való.