Mátrix

Rendezte: Andy és Larry Wachowski
Főszereplők: Keanu Reeves, Larry Fishburne, Carrie-Anne Moss

Az embert már az ősidők barlangfestményeitől és sámáni szertartásaitól kezdve hajtja a világ, a természet megismerésének vágya, már az első lépések megtétele után keressük a helyünket a világban. Az egyes korok bölcsei, prófétái és tudósai a maguk szintjén és a maguk eszközeit használva más-más válasszal álltak elő. A bizonyosság azonban még messzi álomnak tűnik, és talán épp emberi mivoltunkat veszítenénk el, ha megszereznénk.

Neo, a szoftverkalóz éjjelente nem tud aludni, mert úgy érzi, mintha ébren is folyamatosan álmodna, mintha az egész élete egy olyan álom volna, amiből nem lehet felébredni. Hamarosan rá kell döbbennie, hogy megérzései helyesek voltak, minden, amit eddig valóságnak hitt, az egy óriási számítógép-program része. A program néve: Mátrix. Az egész bolygót behálózza, és fogva tartja az emberiséget.

Vajon ki irányítja a Mátrixot, és mi a célja? Ki lehet-e lépni belőle, és visszakaphatják-e az emberek a szabadságukat? Neo élete teljesen megváltozik az alatt a pár nap alatt, amikor mindezt megtudja. Társaival együtt szembeszáll az ügynökökkel, akik -- bár embernek néznek ki -- maguk is programok, és a Mátrix fenntartásáért felelnek.

A harc nem mindennapi trükkfelvételek, a legkorszerűbb digitális effektek, hang- és fényhatások közepette zajlik. A képtechnikusok mindent elkövettek, hogy lélekzetelállító látványt varázsoljanak a mozinéző elé. Ám mindez csak kellék, a film igazi sikerét a kiváló alapötlet és a fordulatokban gazdag, filozófiai igénnyel megírt történet adja. Jelentősége talán csak a Csillagok háborújához (4. rész) mérhető, de nem csak képi világában, hanem gondolatilag messze kiérleltebb a sci-fik nagy elődjénél.

Lehet, hogy már nincs távol, amikor -- a film Neo-jához hasonlóan -- valaki közülünk, a ,,valódi világ'' emberei közül rábukkan az igazságra. Akkor és ott az ő kezében lesz mindannyiunk sorsa, és rajta áll vagy bukik, hogy fennmarad-e az emberiség. Vajon van-e olyan ember a Földön, aki meg tudna bírkózni ezzel a feladattal? Meg merjük-e találni, amit keresünk?

1999. augusztus 19. 0:30--1:19
megjelenik az 1999. októberi Fregattban
Budaörs, Magyarország.


Ez a lap pts oldalai közül való.