Peter Taylor: Lúdas Matyi

3., majdnem az előadott kiadás, F.M. műve alapján

Iskolánban (természetesen a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban) hosszú idő óta hagyomány, hogy a gólyaosztályok november tájékén feldolgozzák és színre viszik Lúdas Matyi egy-egy levonását. A produkciókat felsőbbévesekből és tanárokból álló zsüri rangsorolja. Bár a győztesnek torta a jutalma, egyáltalán nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy mindenki jól szórakozzon, és összerázódjanak az elsős osztályok.

A lentebb ismertetésre kerülő kivonat a mi (1999-ben érettségizett C) Lúdas Matyink alapváza, melyet előadás előtt még igencsak ráncba szedtünk, és helyzetpoénokkal dúsítottunk (most ne modd azt, hogy ezen már az se segített). Íme!


Szereplők:
   Ludas Matyi (25 éves újdonsült kiskereskedelmi vállalkozó)
   Narrátor
   2 db Gorilla (néma szereplő)
   Kiss Jóska (Ludas Matyi barátja, mobiltelefon-kereskedő)
   Döbrögi úr (maffiatag, volt parlamenti képviselő)
   Barbara (Döbrögi úr közeli titkárnője)
   Lakáj (Döbrögi úr házában)

 

2. levonás, 1. szín - Prológus (narrátor, Ludas Matyi, Gorillák)

A narrátor kiáll az üres színpadra és jegyzetekkel vagy azok nélkül elmondja a következő szöveget:

Ma hazánkban minden törvénytisztelő ember független, szabad, nem úgy, mint Fazekas korában. Az üzleti életben azonban hasonló szabályok uralkodnak.

Főhősünk Ludas Matyi azonos nevű, egyeneságú leszármazottja. Még mindig ugyanabban a faluban él, mint elődje. Nemrég váltotta ki a vállalkozói igazolványát. A falusiaktól vásárolt állatokat és növényeket értékesíti a városi piacon. Sok munkába belekezdett már, de ezt találta legjobbnak. Matyinak vállalkozásából az infláció, a munkanélküliség, a növekvő adók, a Bokros-csomag és a csillagok baljós együttállása ellenére sikerült megtalálnia a számítását.

A zűrzavaros magyar gazdasági helyzetet kihasználva a Nagy Európai Maffia terjeszkedésre szánta el magát hazánkban. Figyelmét Matyi megyéje sem kerülheti el. A helyi üzleti monopólium kialakításával Döbrögi urat bízták meg, aki korábban a [sípszó] Párt meg nem értett képviselője volt. Döbrögi úr épp Matyi faluja mellé akarta építeni a főhadiszállását, de előbb fel próbálta vásárolni az összes helyi kis vállalkozást a maffia számára, kezdve Matyiéval.

[némajáték:] Egy szépnek ígérkező napon a városban csirkét áruló Ludas Matyit Döbrögi úr két talpig zakóba öltözött gorillája tájékoztatta a -- látszólag előnyös -- üzleti ajánlatról. Mivel nem jártak sikerrel, a szép nap végén az erdőn át hazaigyekvő Matyit félholtra verték. Matyi elájulás előtt megfogadta: ,,Háromszor veri még ezt Ludas Matyi vissza''.

Fogadalma nem csak üres fenyegetés maradt, már másnap nekilátott bosszúja megvalósításához.

 

2. levonás, 2. szín (Ludas Matyi, Kiss Jóska)

Öltözet: mindkét ember a falusi dolgozó ember egyszerű, kényelmes ruháját viseli. A jelenet Matyi lakásán játszódik (kell egy asztal, egy szék és egy ajtó). Csöngetésre Matyi ajtót nyit. Jóska lép be. Matyi: (farmer, bőrdzseki)

-- Szia, sikerült megszerezned?

 • -- Igen, tessék. [Elővesz a táskájából egy GSM mobiltelefont] Sikerült elérnem, hogy egy hónapig ingyen nálad lehessen. [kinyitja és átadja]
 • -- Kösz. Szükségem lenne még a nagyapád divatos bőraktatáskájára...
 • -- Igen, igen, elhozom, de áruld már el mi és mire megy ki ez az egész!

  Matyi elkezd tárcsázni, és minden telfonhívás közt szól egyet barátjához: éjjel megvertek, Döbrögi, a maffia, megbosszulom, háromszor. A telefonhívásokban öltönyt, cipőt, nyakkendőt, nyakkendőtűt és karórát rendel magában összesen 97767 Ft értékben. Bérel egy Mercédeszt is.

  -- Egy szavadat sem értem. Milyen kapcsolatban állsz te a maffiával?!

  -- Ellenségesben, útközben mindent elmondok.

  -- Miért, hova sietsz már megint?

  -- Megyek parókát készíttetni. [mindketten el]

   

  2. levonás, 3. szín (Ludas Matyi, Lakáj, Döbrögi úr, Barbara)

  Döbrögi és titkárnője némán előadnak valami komikusat. Matyi csönget Döbrögi háza előtt. Ruhája igazi üzletemberhez méltó, minden szerepel benne, amit az előző színben megemlítettem, még a paróka is. A dialógusba be lehet építeni 1-2 mobiltelefon-jelenetet. Hívhatja például Döbrögit a megbízója, hogy elintézte-e már Ludas Matyit. A lakáj nyit ajtót.

  -- Jó napot.

  -- Jó napot, Béla Smith [Kovács Béla] vagyok, az építész. [kis angol akcentus]

  -- Jöjjön, felkísérem Döbrögi úrhoz. [Valahol említeni kéne a Mercédeszt]

  -- Béla Smith van itt, uram.

  -- Á, az építész, engedje be. [a lakáj beengedi, el]

  Döbörögi úr végigméri Matyit, és ruházata alapján alkalmasnak találja.

  -- Ön ugye angol származású?

  -- Igen, szüleim kivándoroltak Angliába és én ott születtem. Az építészetet az Oxfordon tanultam, utána rögtön visszajöttem nagyszüleim falujába, 5 éve itt élek.

  -- Nos, kezdjük talán az anyagiakkal. Hogy gondolja a költségvetést?

  -- A házat a város és a falu közé félútra tenném, az erdő mellé. Manapság a fa a legolcsóbb építőanyag, árához képest biztonságos, erős és tartós. A tervem szerint az egész ház és a kerítés is fából épül. Természetesen vakolat azért lesz rajta, vékony, de mégis az egész téglaépítménynek fog hatni. A szomszédos erdőből származó faanyagból a falusiak fogják - reményeink szerint - szokásosan olcsó munkabérért felépíteni a házat. A víz és elektromos vezeték a főúton megy, szennyvízelvezetésre nem lesz szükség, hisz falun vagyunk, tudja...

  -- Igen kedvemre való a terve. Mennyibe fog kerülni mindez?

  -- Kb. 5.000.000 Ft-be, de bárkinek be lehet mesélni, hogy 10-be. Úgy tudom, hogy ilyen környezetbarát épületeknél még adókedvezmény is igényelhető.

  -- Hogy állunk a fenntartási költségekkel?

  -- Elektromos áramra nem lesz sok szükség, tüzifát lehet szerezni az erdőből. A vízdíj is minimális lesz, mert iváson kívül mindere jó a kútvíz. Az élelmiszerellátás könnyen megoldható, hogy ha a ház melletti területen állatokat tenyésztünk. Egyik barátomnak épp vannak eladó csirkéi... A hús egyébként is olcsó, hisz falun vagyunk. Anonkívül a kis dombról jó kilátás nyílik az országútra, a városra és a falura egyaránt. Telefon, kábeltévé és műholdas adás vételére van lehetőség.

  -- Köszönöm. Terve meglehetősen jól hangzik. Pár hét múlva felhívom, hogy hogy döntöttünk. A viszontlátásra, Mr Smith.

  A viszontlátásra. [el]

   

  2. levonás, 3. szín (Ludas Matyi, Döbrögi úr)

  Ludas Matyi az erdő mellett vár. 30 mp ide-oda járkálás múlva monológ:

  --Nem tudom, miért késik ennyit... 5 órára ígérte, hogy kijön az erdő elé, és hogy megnézzük a fákat.. és már háromnegyed 6 van, kezd sötétedni... Lehet, hogy rosszul emlékszem az időpontra, felhívom az üzenetrögzítőt még egyszer. [tárcsáz a mobiltelefonon, egy bájos női hang szól be, hogy Tessék] Szeretném meghallgatni azt az üzenetet, amit Döbrögi úr hagyott tegnap. A kódszámom 24539. Köszönöm... Pedig itt is azt mondta hogy 5 órára jön... Lehet, hogy okkult az irodalomból, és nem észrevette ezt az egyszerű cselt. Ha igen, jajj nekem...

  Mire teljesen besötétedik (ezt nehéz lesz előadni), Döbrögi végre megjön.

  -- Elnézést a késésért, fontos üzleti megbeszélésem volt. Nem tudtam lemondani. Sokat várakoztattam?

  -- Hagyja csak, ameddig vártam magára, felmértem a terepet. Nem tudom, hogy fogjuk kiválogatni őket ebben a sötétben. Az erdész barátját nem hozta?

  -- Nem, sajnos nem ért rá. [Matyi mosolyog a bajsza alatt] De azt mondta, hogy bátran jelöljük meg a fákat, holnap majd kivágja és leszállítja nekünk. [elindulnak]

  -- És mégis, milyen fákat javasolt?

  -- Azt mondta, azokból a legjobb építeni, amelyek olyan vastagok, hogy nem érem át, de már nem hajtanak levelet. Lehet, hogy az elszállításért még fizetnének is.

  [L.M.] -- Nagyszerű, akkor keressük ki őket... [egy viszonylag vastagabb fánál megállva] No, ezt körbeéri, uram?

  3. levonás, 4. szín - Epilógus (narrátor)

  A mesélő bejön a színpadra, és amit mond, azt a szereplők némán játsszák.

  ,,És itt követte el Döbrögi azt a hibát, amit rajta kívül Fazekas után senki sohasem: körbeölelte a fát. Matyi csak erre várt. Elegánsan előhúzott zakójából egy rövid, vékony, de erős kötelet, amivel összekötözte Döbrögi kezeit a fa körül. Majd elővett egy olyan ostort, amivel a lovat szokás hajtani. Ezzel az ostorral úgy verte meg Döbrögit, ahogy a gorillák annakidején őt. [a szereplők el]

  Nem a gyilkolás vezérelte, hanem a bosszú, aminek első harmadát most hajtotta be. A maradékot még két részletben adta vissza: egyszer Döbrögi úr - valaki más által sokkal drágábban tervezett - új házában és egyszer a maffiózó Rolls-Royce-ában, miután a gorillákat kérésére mobiltelefonos barátja elcsalta. A maffia végül lemondott a Ludas amp Ludas Kft. felvásárlásáról, és mikor Döbrögi úr olcsón tervezett és épített háza a fejére omlott, a terjeszkedésről is. Az úr pedig saját maffiózóként megélt kudarcait és egész életét végiggondolva visszalépett képviselőnek.

  Matyi cselekedeteit nemcsak a személyes bosszúvágy vezérelte. Faluja és megyéje anyagi és személyes függetlenségéért küzdött, példát mutatva minden tisztességes magyar üzletembernek.''


  Ez a lap pts oldalai közül való.