IIIII

(Ingyen Internetezni Igyekvők Intellektuális Irodája)

Kedves Olvasóink!

Köszönti Önöket az IIIIIIIII (az Ingyen Internetezni Igyekvők Intellektuális Irodájának Isaszegi Ideiglenes Illetékes Igazgatója), igen, innen (II), Budapestről, az Álmok Városából, ahol legtöbben csak álmodnak róla, hogy ingyen felkerüljenek az Internetre. Aki nem akar velünk álmodozni, de nem akar nagyon távol sem kerülni ettől az oldaltól, az nézze meg (az ugyancsak hivatalosan be nem nem jegyzett) szülővállalatunk, a PotterSoftware vagy szponzorunk, a Breeze Home Page-ét (ha tudja, hol keresse...).

Még mi előtt tovább olvasná ezt az oldalt, közismert becsületességünk és egyenességünk öregbítése végett közölnünk kell Önnel, hogy semmit nem áll módunkban tenni azért, hogy minél több magyar ember használhassa ingyen az Internetet, sőt a Matáv telefonköltségeit sem tudjuk csökkenteni. Még modemet sem sorsolunk ki azon szerencsés olvasók közt, akik részt vesznek a türelemjátékunkban, ami abból áll, hogy végigolvassák ezt a lapot.

Aki mégsem akarja a lapot végigolvasni, ezzel elesve a modem-nem-sorsolás minden előnyétől és hátrányától, beleértve az anyagi, szellemi, erkölcsi és túlvilági károkat is, de meg akarja tudni a slussz poént, amit (szinte visszakereshetetlenül) elrejtettünk a végén, ezennel kapja meg az odavezető hyperlinket: odavezető hyperlink.

Aki kipróbálta az ingyen és bérmentve felajánlott hyperlinket, és nem találta meg a slussz poént, annak adunk még egy lehetőséget, ha az sem válik be akkor be kell vetni a nagyágyút. Mert már az ógörög programozók is tudták, hogy aki a slussz poent keresi, mindig sikerel jár.

Nyilván kiváncsi rá, hogyan lehet Magyarországon és ezen belül Budapesten ingyen Internet-hozzáféréshez jutni. Ugyanis ha nem lenne kiváncsi rá, eddig sem olvasta volna el a szöveget. Mi is Önhöz hasonlóan érzünk, és a nagy kiváncsiságunkban összeállítottunk a (szerintünk) lehetséges módokat.

 1. Kérjen meg valakit, hogy ajándék gyanánt fizesse elő Önt egész eletére. Például karácsonyra vagy születésnapra lehet ezt kérni a kedvenc (és ennélfogva leggazdagabb) amerikai nagybácsitól.
 2. Álljon be a MATÁV-hoz dolgozni, küzdje fel magát vezető pozícióba a vállalat Internet-szakosztályán, ezzel megoldódik mind a telefonszámla, mind az előfizetés ügye. Lehetőleg vegyen fel egy titkár(nő)t, aki az Ön ügyeit intézi, miközben Ön az Internet fantasztikus, kimeríthetetlen, megdöbbentő, világméretű és nem utolsó sorban ingyenes világában kalandozik.
 3. Vándoroljon ki olyan országokba, ahol ingyenes a halóhasználat.
 4. Tegye nélkülözhetetlenné magát, majd zsarolja meg önmagával az illetékeseket. Ennek az egyik legkézenfekvőbb módja az, hogy ellopja az egyik szerver rendszeradminisztrátorának jelszavát, majd megváltoztatja azt. Ezek után az adott szervert csak az tudja használni, akinek Ön megengedi. A zsarolás abból áll, hogy Önt beengedik a szerver melletti gépterembe, telefonszámlakímélés végett.
 5. Gondoljon ki egy világraszóló ötletet, valósítsa meg, gazdagodjon meg belőle, majd vásároljon saját szervert (és terminálokat)!
 6. Vetesse fel magát hallgatónak valamelyik budapesti egyetemre (lehetőleg egy olyanra, amelyen sok évig tart egy személy kitaníttatása), majd kis szerencsével maradjon ott (ha másképp nem megy, tanárként) élete végéig.
 7. Van még egy mód, amit nem árulunk el. Ez az a mód, melynek segítségével mi, a PotterSoftware tagjai feljutottunk. Ha ezt közhírré tennénk, akkor az egész hálózat olyan szánalmas be-nem-áll-a-billentyűzete felhasználókkal telne meg, mint néhányan közülünk. (Pl. jelen sorok írója, aki természetesen a menedzsere tanácsára védelmi okokból nem fedi fel magát.)

Ha a fenti módszere egyike sem szimpatikus Önnek, vagy egyszerűen nem váltak be, ne keseredjen el! Még mindig van egy lehetőség: Utálja meg az Internetet, és (ha már így belejött) vele együtt az egész számítástechnikát. Mondja ki kerek perec, hogy az újságokból és a hírekből is mindent meg lehet tudni, levelezni levélben is lehet (LLL, a levélre ráírt titkos postai azonosítókóddal akár ingyen is), a saját web-oldalát úgyis csak Ön és a gyereke olvassa (az utóbbi is csak addig, amíg megtanulja a hyperlinkek használatát), a Unix/Perl, C, ADA, Java programozásának megtanulásához hét élet is kevés, és egyébként is a web tele van unalmasnál unalmasabb, de egyébként humorosnak szánt altatószöveggel.

A számítástechnikáról való lemondás megkönnyítése végett közzéteszünk néhány sikerreceptet, melyek a gyakorlatban pont olyan jó eséllyel válnak be, mint az egy-hét-alatt-hét-kilót fogyókúrák.

 1. Tanítsa meg az egyik Unix alapú gépet arra, hogy rajzoljon ki egy piros szívet a képernyő közepére.
 2. Telepítse a Windoze 95-öt minél több gépre. A telepítés alatt a lemezek (vagy a CD-k) cserélgetésén kívül nem szabad semmit csinálnia.
 3. Indítsa el a Mircosoft Word 7.0-t egymás után tízszer, ebből legfeljebb 5 elsetben használjon egeret, és legfeljebb három esetben ébresztőórát.
 4. Javítsa ki ennek a szövegnek az összes hibáját, vagy (írási jog hiányában) ne írjon levelet rólunk a szerzőnek.
 5. Próbálja meg megérteni a Sod Navigator összes menüpontját.
 6. Használjon háromévesnél régebbi egeret és kétévésnel nem újabb joystickot (botkormányt).
 7. Olvassa el és értse meg Donald Ervin Knuth: A számítógép-programozás művészete c. könyvének apróbetűs sorait.

Mi mindebben a segítségére vagyunk. Ne feledje: az IIIII a felhasználókért! Előttünk mindenki egyenlő (kivéve persze a stáb tagjait, s csak szerénységem miatt nem kiemelve közülük Engem), mindenkinek egyformán segítünk. Ne telefonáljon, hogy elkerülje az anyagi csődöt. Inkább írjon egy levelet, és kérjen meg valakit, hogy adja fel emailnek a mi címünkre.

Hát, eddig tartottunk, ennyi tellett az erőnkből és a pillanatnyi tőkénkből (amely igen kerek érték). Nincs más hátra, mint egy egészségesen hosszú befejező bekezdést írni.

Azért, hogy erre az oldalre több és szórakoztatóbb anyag kerüljön, ne küldjön nekünk levelet a szerzőnek. Ne felejtse el nem megírni olyan vágyait, amiket szeretne azonnal teljesülni látni, de nem áll szándékában tenni érte semmit. Irányítson a mi segítségünkkel Ön is az IIIII-hez hasonló virágzó vállalkozásokat!

1997.
Budaörs, Magyarország.


Ez a lap pts oldalai közül való.