Pletykamagazinunk díjnyertes címlapsztorijai

avagy Fel nem erősített kimenet szerint ...

Amerikában internetes túlélési versenyt rendeztek. A résztvevők kaptak egy netre kötött PC-t és egy hitelkártyát ezer dollárral (igen, én is beneveztem volna, ha arra járok), és pucéron bezárták őket egy-egy szobába. A feladatuk az volt, hogy az interneten ruhát, élelmet és egyéb szükséges eszközöket vásároljanak. Az nyert, aki tovább bírta.

A legtöbb versenyzőnek kb. két hónapig sikerült életben maradnia, ekkor ugyanis elfogyott az ezer dollár. Voltak azonban, akik sokkal hamarabb elvéreztek. DOrothy Silver például azért adta fel a versenyt, mert mindahányszor kaját akart rendelni magának, az Insufficient memory hibaüzenetet kapta. WINfred DOWSon biztosra akart menni, így az volt az első dolga, hogy letöltse a Service Pack 63-at és az Y2K-supplement 19.99-et. A telepítés közben azonban eszeveszett kerregésbe kezdett a gép, újraindításnál még a felhős képernyő előtt lefagyott, és nem is boot-olt be soha többé. Később az M$ $oftware De$ignerei elmondták WINfred-nek, hogy a saját hibájából esett ki a versenyből: ugyanis a Service Pack-ből osztrák, az Y2K-supplementből pedig német verziót telepített, és ezek -- a README apró betűs sorai szerint -- nem képesek együttműködni.

Idén is megrendezték az év legnagyobb magyar számítástechnikai, informatikai, kibernetikai és Széchényi szakkiállítását, a Koffert. Sajnos riporterünk a helyszínre nem tudott eljutni, mert lerobbant a címbusz (bus error), de a közelben fellelhető reklámanyagok alapján, reméljük, hiteles beszámolót hozott össze.

A Mircosoft Magyarországra is elhozta az Onice 2000-re keresztelt integrált irodai csomagját. A bemutató kicsit hosszúra nyúlt, mert rögtön az elején a gép lefagyott, és utána órákig nem volt hajlandó bootolni. A kieső időben a cég képviselője válaszolt a programmal kapcsolatban feltett összes kérdésre. Arra azonban nem derült fény, hogy a 2000 mit jelent a névben. Rossz nyelvek szerint ez a szám a program lemezigényére utal, megabájtban.

A japán Csokinuku cég kiállította Tamawife nevű termékét, melyet a nyavajgós és magas fenntartási költségű feleség helyett ajánl a modern háztartásokba. A Tamawife egy ember formájú robot, női kinézettel, tulajdonságokkal és szeszéllyel. Eredményesen alkalmazható házimunkára, vendégfogadási és társalgási feladatokra. A termék magas színvonalát jelzi, hogy három napig egyik érdeklődő sem vette észre, hogy a cég standján a pult mögött a megszokott hölgykoszorút robotok helyettesítik.

Megjelent az új 3D-gyorsító, a Turbo Brrr. A kártya minden eddiginél gyorsabb és valószerűbb virtuális élményt nyújt mindazoknak, akik szeretik, és akik hallótávolságon belül vannak. Másodpercenként ötmillió varázslatos háromszöget rajzol az ember szeme elé, és képes levél felbontásban dolgozni. Az élvezet akkor a legteljesebb, ha multimédia plug&play Y2C fülhallgatót veszünk hozzá, ami a 32-bites technológia révén tisztább, szárazabb, biztonságosabb élményt nyújt, mint a hagyományos mosópor.

A TeleVíz program keretében a Magyar Közfárasztási Minisztérium felkérésére a VideoKosz olyan biovezérlésű keresztespókokat hozott forgalomba, melyek segítségével az adatátviteli kábel közelében lak(oz)ó csövesek is csatlakozhatnak a világhálóhoz.

A legtöbb látogatót vonzó rendezvény a klik-talákozó volt, melyet a kereskedelmi tévéadók és az Izé-PC magazin közösen szerveztek. A találkozón súlyos, világviszonylatban is nagy horderejű kérdések kerültek terítékre, nevezetesen: hogyan zárjuk be az aktuális ablakot az egér használatával?, milyen sorrendben kell bekapcsolni a számítógépet, a rádiót és a porszívót?, melyik az ikonok legergonómikusabb elhelyezése a képernyőn? stb. A kirobbanó szakmai viták során negyven kiló rohadt paradicsom fogyott a büfében.

megjelent a Mit Várjon...? 1998. Mikulás-i számában

A japán Tan a kocsi cég új játékcsodával rukkolt elő. A készüléket olyan magányos gyermekek számára fejlesztették ki, akik annyira ritkán találkoznak elfoglalt szüleikkel, hogy nem ismerik fel őket. A játék bármely multimédiás gépen futtatható. Bár nem tud főzni, és a gyereket sem teszi tisztába, udvarias modorával és lágy hangjával kellemes társaságot nyújt minden korosztály részére. Nyomogatásra nincs szükség, a monitoron egy emberi arc jelenik meg, aki egy mikorofonon és egy hangszórón keresztül beszélget azzal, aki szemben ül vele. Nem pusztul el, ha egy napig rá se néznek, bár kulcstartóra nem szerelhető. A fejlesztők azt állítják, hogy 3-dimenziós szemüveggel nézve nem található lényeges különbség a program és egy valódi ember között.

A redmondi táborból az almafa alá költözött Steve Word és Paul Excel, napjaink vezető irodai programcsomagjának megálmodói. Kilépésüket azzal indokolták, hogy régi cégük már 4 éve semmit nem költött fejlesztésre, az erre szánt pénzt reklámra és cicomázásra fordították. A legendás Multiplan-project bűvkörében élő két programozózseni a jogdíjakról önként lemondva mindent az elejéről akar kezdeni. Azt a célt tűzték maguk elé, hogy 2001-re egy megbízható, hatékony és a jelenlegi szoftvereknél mintegy 5-ször gyorsabb szövegszerkesztőt és 3D-táblázatkezelőt fejlesztenek ki. A termék 3 év múlva, bevezető $10-os áron kerül majd a boltokba.

Az amerikai igazságügyminisztérium független és megbízható szakértők bevonásával arra a döntésre jutott, hogy a mai számítógépek egyetlen használható, gyors, stabil és átgondolt operációs rendszere a Windoze 98, melyhez az ingyenes, gyors és szabványos világböngésző (World Explorer), a nemesi E dukál. Az esküdtszék - hosszú és beható vizsgálat után - egyetértett abban, hogy a fejlesztők az összes hibát kijavították, a termékdobozokra nagy, színes betűkkel felírt álítások mind igazak, és a megfelelő hardvert használva a gép sosem fagy le. A nagy szoftvercég mégsem kapta meg a forgalmazási engedélyt, mert Al Right főbírónak nem volt elég pénze egy olyan gépre, amely a fenti operációs rendszert képes lett volna futtatni.

Végre-valahára elkészült Diana hercegnő Home Page-e. Amint egy szokatlan hangvételű, a napokban megjelent életrajzi könyvből kiderült, a hercegnőnek két igazán nagy beteljesületlen vágya volt: az egyik az, hogy a gyermekei mellett lehessen, amikor ők lesznek az angol királyok, a másik pedig, hogy saját Home Page-e legyen, amit emberek milliói látogatnak és elolvassák a Miért járok taxival? c. vallomását. Sajnos ezek közül egyik vágya sem teljesülhetett életében, de ma reggel e-mailben köszönetét fejezte ki annak a pár angol általános iskolásnak, akik halála után helyette elkészítették az oldalt.

A NATO és a Varsói Szerződés volt és leendő tagállamai egy Budapesti konferencián egyetértettek abban, hogy iszonyatosan lassú a háló mind amerika, mind a fák felé (a bokrokat most hagyjuk, arról a stabilizáció jut az eszembe). Mivel az új kábelek kihúzása drága és sérti a tengeri lények és a környezetvédők érdekeit, a műholdak pedig felhős időben nem működnek, a résztvevők, a magmaáramlástan módszereit felhasználva, arra a közös elhatározásra jutottak, hogy a kontinenseket kell egymáshoz közelebb tolni.

Megjelent a Qvake for Unix, az öt és nyolc év közöttiek körében hírhedt billentyűnyúzó akciójáték telnet-es változata. A program ezúttal a GNU Public Lincense alá esik, letölthető a szánszáj troll is. Nem igényel különleges hardvert, tiszta DOS-os boot-lemezről, NCSA telnettel is játszható. Pentium nem ajánlott, mert a kusza megszakításkezelés miatt bármikor bekövetkezhet az F00F bug. Az alapértelmezés a fekete-fehér üzemmód, 80x50-es felbontás, ezek növelésével a játék - azon kívül, hogy lassul - eszméletlen hálózati forgalmat produkál, a rendszergazdi szokatlan ascii-karaktereket ordít a levegőbe, kiég az ethernet-kábel és a gyanútlan játékost korengedménnyel és közfelkiáltásra tömegsírba hajítják. Elvetemültebbek játszhatják xterm-ben is, 1600x1280-as X-szerverrel.

A SuliNet program gőzerővel halad előre. Átlagosan minden nap 3 új középiskola kap internet-kapcsolatot, a tanárok felkészítése folyamatban van. Az egyetlen dolog, ami kívánnivalót hagy maga után, az az adatátviteli sebesség, a híres-nevezetes 8 Kb/s. Ám ebben az ügyben is történtek előrelépések, a Matáv az előzőekhez képest háromszor annyi drótot húzott ki, s riporterünk kérdésére így válaszolt: "Igen, jól haladunk. Nemsokára összemérhető lesz a vonal sebessége azzal az emberével, aki - az internet-kapcsolat nélküli iskolákban - a 6-os villamoson utazva hozza-viszi a floppy-lemezeket.".

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az Országos Versenyhivatal betiltotta az összes McDaráld's-ot, mivel a gyorsétterem csak a saját maga által összeeszkábált (ingyenes) web-böngészővel volt hajlandó adni a hamburgert. A kitiltást támogatta a Fogyasztóvédelmi Főfölügyelőség is, akinek középfülügyelője azt nyilatkozta, hogy az ingyenes böngésző hátrányos piaci helyzetbe hozná a többi tisztességes gyorséttermet, akik eddig nem szolgáltak fel hamburgert a web-böngészőjükhöz.

Külföldi tudósítónk a NASA kutatási központjából jelenti: A hosszú és fáradságos évtizedeken át tartó munka véget ért, immár kétségkívül bebizonyosodott, hogy az UFO-k léteznek. A bizonyíték nem más, mint egy IP-cím: 237.88.156.23, amiről a december 13-ára virradó éjjelen a kutatócsoport megállapította, hogy nem a Földről származik, és egyetlen földi származású űrbéli objektumnak sem a címe.

A gyanú először egy John Jackson (vagy Jack Johnson, nem emlékszem; bocs) nevű egyetemistában merült fel, aki furcsa szögben repülő fényeket és ismeretlen eredetű szavakat vélt felfedezni a fent említett kikötő (űrkikötő??) honlapján. Másnap e különös eset felfedezőjét Malter ügynök hiába kereste a lakásán, John csak pár nap múlva került elő egy pár negatív hosszúságú packettel a kezében, váltig állítva, hogy őt az interneten keresztül elrabolták.

Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy Jack mostmár jól van, s Odaátról is jelezték, hogy tévedés történt. Az UFO-k a Dallas 546. adását megszakítva, az egész amerikai néptől bocsánatot kértek az okozott kellemetlenségért, a NASA-s kutatóktól még e-mailben is. S még mielőtt Bil Gattes megkérdezhette volna tőlük a mobilműholdadóján, hogy milyen oprendszert használnak, a 237.88.156.23-as gépet végleg kikapcsolták. (Ez utóbbit egyébként én is tanusíthatom, hiszen már több, mint 2 perce hiába próbálom pingelni.)

A nagy japán hardvergyártó, a Sanyi bejelentette a 48-szoros CD-t, amit újfajta, szubatomikus, lézerszugerációs motorok pörgetnek. Célközönségnek rohanó világunk üzletemberét jelölték meg, akinek a sok túlóra és maszekmunka miatt arra sincs ideje, hogy egy CD-t 24-szeres sebességgel meghallgasson. Az új 48-szoros sebesség viszont lehetővé teszi, hogy egy 73 perces, csordultig írt lemez zenei, eszmei és kultúrális mondanivalóját másfél perc alatt magunkévá tegyük, s a tokba való visszatételt és a katarzist is hozzászámolva még mindig két percen belül vagyunk.

Egyre több hívet szerez magának az új internet-szolgáltató, az Antena HHungária kft. Egy sziporkázóan új hardvermegoldással csábították el Ender és a Patanet előfizetőit, ugyanis kifejlesztettek egy szoftvert, ami PPP-kapcsolatot tart fent egy soros portra kötött 100-as szög segítségével. Eme szögekről ugyanis közismert, hogy antennaként kiválóan működnek, és az anyag belső szerkezetének mélyebb ismeretében könnyen adásra is rávehetők. Az adatátviteli sebesség kereken 666 baud, de a CPU és az alaplap tuningolásával ez 777-re növelhető. A szolgáltatás az első hónapban ingyenes, a szöget kezelő szoftver és a kapcsolási rajz letölthető a gyártó Home Page-éről.

Az Intel bejelentette, hogy még a nyáron piacra dobja a világ első XT-kompatíblis 256-bites mikroprocesszorát. A lapka hagyományos 486-os alaplapba is illeszthető, de legjobban a külön a számára készített Pentyum MMX Contra-ban érzi jól magát, ami a Pentyum Pro továbfejlesztett változata.

A legnagyobb meglepetést nem a bitenként és címezhető 256-bites regiszterek (EEEEAX, EEEEBX, EEEEEXCel stb.), nem is a hardverben megvalósított multitaszkos Java támogatás (a Java lefordított kód natív futtatása) jelentik, hanem az, hogy a byte 0..256 intervallumban mozog az eredeti 0..255 helyett. Hasonlóan a word 0..65536 között lesz. Erre a forradalmi újításra azért volt szükség, hogy a 16-bites programos egyszerre pontosan 64K-nyi memóriát le tudjanak foglalni.

Nagy felháborodást keltett, amikor John Doe (egy átlag amerikai PC-felhasználó) azzal az indokkal perelte be a Mircosoftot, hogy a DOS 3.30 anélkül irtotta ki a partíciós táblából a One Half vírust, hogy azt egy Yes-No-Cancel párbeszédablakban jelezte volna. A Mircosoft azzal az indokkal hárította el a vádat, hogy John Doe hangkártyájának DMA chip-je nem volt kompatíbilis a HDD-vezérlő második IRQ-jával. Ezt több tanú is megerősítette. A Mircosoft képviselője azzal érvelt, hogy a hibásan összeszerelt, inkorrekt, nem Plug amp Play konfiguráció eredendő hibája, hogy nem alkalmas a DOS-szal való együttműködésre. Fájdalomdíjul megígérte azonban, hogy John Doe ingyenes példányt kap a Mircosoft Windoze 95 operációs rendszerből, kibővített Screen Saver és kisegítő beállítások készlettel (Mircosoft Plus). John Doe azzal tiltakozott, hogy (idézem) "a kettőnyócvanhatosomon futó Pentyum-emulátor nem engedi elinulni a szándékos hardvert pazarló instabil programokat, így nem tudnék mit kezdeni a Win95-tel".

A Mircosoft hardver részleget nyitott Magyarországon. A következő termékeket kínálják kedvezményes áron: Mircosoft Natural Keyboard: a külön színtévesztők számára készült változaton a szürke billentyűk is fehérek, és a vakok részére összeállított készülék nem rendelkezik feliratokkal. Mircosoft Plug amp Play joystick: a hozzá adott driver segítségével real time-ban lehet egeret emulálni, de ez nem tökéletes, mert az éhség esetén cincogó hang minden 95. esetben elmarad. Mircosoft TurnOver CD-ROM: Akkor is működik, ha a CD fejjel lefele kerül bele. Ilyenkor a ReadOnly flag automatikusan kikapcsol, és a ScratchMode lép érvénybe.

A RAR fejlesztőgárdája elkészítette az univerzális Pentyum Pro emulátort. A TBAV vírusfelismerő és a RAR hibajavító kódjából kiindulva a szakembereknek sikerült kifejleszteniük a lényegében platformfüggetlen emulátort. Az Breeze 486-osán mutatott teljesítmény egy 384 MHz-es Intel termékének felel meg. A fejlesztők a memória swap fájl felhasználása nélküli memóriaemulációt is megalkották. Ezt úgy érték el, hogy a program, amelyet ?Inside-nak neveztek el, egyszerre rögtön két processzort emulál, amelyből az egyik a memória real-time tömörítésével tölti teljes idejét. Mivel egy teljesen új, fraktáltechnológiát használ, matematikailag bizonyított tény, hogy nem létezik olyan ember, aki fel tudja úgy tölte(t)ni a memóriát, hogy ez a speciális FMF (Fractal Memory Format) ne nyomja le 20% alá. Így a 8 Mb memóriájú gépen az emulátor 32 Mb tiszta szabad (extended) memóriát látott. Ugyanez érvényes a merevlemezre is. Egy különleges, nemrég felfedezett technológia feloldja a CD-ROM-okban a védelmet, és így a 4x-es, vagy annál gyorsabb drive-ok képesek lesznek korlátlan sokszor írni is a CD-re. Az emulátor a következő platformokra jelent meg, és működik gyorsabban, mint az eredeti 100 MHz-es: P6, P5, 80486, 80386, 80286, 80186, 8086, 1848, 8088, 6510, 68000, 1996.

Nemdokumentált P6 utasítást fedezett fel munkatársunk a P6-ban. A hatása alapján a WATER nevet adta neki: ugyanis az utasítás hatására a CPU multitaskos módszerrel (akár real módban is) a levegő oxigénjéből és hidrogénjéből vizet szintetizál. A legnagyobb számítógépgyártók azt ígérik, hogy 1997-től a P6-ot tartalmazó PC-knek egy extra nyílásuk lesz, amelyből egy külső (external) vagy belső (internal) 14400 csep/s csap rászerelése után tiszta víz nyerhető. Az újítástól a tervezők azt várják, hogy a számítógép melletti szomjanhalások aránya 35%-kal csökken. A Coca Cola rögtön szerződést ajánlott az Intelnek, hogy a minimum 300 MHz-es Pentyum Prokból már ne víz, hanem üdítőital folyjon. Az új, nemdokumentált WATER utasítás ezentúl az AL értéke szerint fog vizet, Coca-colát, Fantát vagy Sprite-ot termelni. A Pepsi viszont megkezte a Bonts formát fedőnevű, henger alakú P6 kifejlesztését, mely (szándékos) inkompatibiltási okokból a CH értékétől függően vizet, Mirindát vagy Kékkúti ásványvizet szintetizál. Minden ilyen processzoron található egy azonosító szám és az hogy balos vagy jobbos-e. Ha valaki két különdöző oldalú, de azonos azonosító számú processzort szerel ki és visz el a Pepsi magyar képviseletéhez, akár egy fél zacskó chipset is nyerhet.

Windows '97 ?! Ez a program minden kétséget kizárlóan NEM Mircosoft termék, hanem a Linux írói fogtak össze és célozták meg a PC-piacot. Teljes mértékig kompatibilis a Windoze 95-tel és a Windoze 96-tal, sőt 64-bites bővítéseket is tartalmaz. Egy speciális tömörítési eljárás és lemezformátum segítségével az egész rendszer 1 db 3.5"-es szabvány floppy lemezre ráfér. A tömörítés egyébként az MPEG-2 és a mesterséges intelligencia keresztezésével jött létre. A lemez szabványossága azt jelenti, hogy bármely szabvány lemez alkalmas a teljes rendszer tárolására. Azonban egy ugyancsak speciális módszer (2MGUI 5.2) segítségével több, mint 128 Mb-t rá tud írni egy szabvány drive. Ebből csak 10 Mb maga az oprendszer, a többit a segédprogramok, a CAD, és az összes eddig megjelent Mircosoft program tükörváltozata teszi ki. Még marad 32 Mb a swap file-nak, amire csak 2 Mb összmemória alatt van szükség.

Hiteles tesztek bizonyítják, hogy ez a rendszer mintegy 7-12-szer gyorsabb a Windoze 95-nél, sőt a DOS 2.0 sebességét is ötszörösen felülmúlja. Telepíteni egyáltalán nem kell, ugyanis floppyról fut, mégpedig az ext4fs fájlrendszeren, ami köztudomásúan másfélszer olyan gyors, mint a FAT winchester esetén. A teljes programcsomag freeware, másolni is csak ingyen szabad. Nemsokára az Internetről is letölthető lesz.

Új kategóriát vezetnek be a jövő évi Scenest-en: a 4K java-introt. Az ilyen programokat kizárólag javában lehet megírni, és az interpretelésre váró előfordított kód mérete nem lehet hosszabb 4K-nál. Továbbá a Netscape meghirdette a maga külön 4K java-versenyét, amelyben a (PC-n) legfeljebb 4K hosszú java-interpreter megírása a cél. Eddig több, mint 80 ember nevezett be, köztük Bil Gattes, akiről később kiderült, hogy félreértette a kiírást, mivel ő egy 4 megás változatot küldött be.

Hibás a Norton Commander 5.0. Az NCMAIN.EXE 14536. (dec) bájtja véletlenül került beszúrásra egy hiás szerkesztés során. Ahhoz, hogy a program helyesen működjön, ki kell törölni ezt a bájtot.

A Dark Avenger újra támad. Az egykor világszenzációnak számító vírus írója több newsgroupban is bejelentette, hogy megírta az új változatot Linux, Windoze, Macintosh, és BSD alá. Ezt a hírt néhány nappal azt követte, hogy az új, univerzális, platformfüggetlen java-válozat is elkészült, és meg nem erősített hírek szerint megfertőzte a szerverek több, mint 80%-át. Mivel a vírus a weben terjed, akármelyik pillanatban beférkőzhet a Te szerveredbe, átvéve saját magának a rendszeradminisztráció fáradalmait. A demonstráció kedvéért erre a web-oldalra is ráraktuk, ám sajnos kompatibilitási hibák miatt csak a 3.0-s, vagy újabb Netscape alatt fertőz. Egyébként a HTML-ben lévő lt/Pgt jelsorozatról ismerhető fel. Figyelem! Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy az új verzió már nem tartalmazza ezt a jelsorozatot. Légy óvatos!

Újabb hiba a Pentyumban! Nemrég fedeztük fel, hogy az Intel Pentyum processzorok hibásan hajtják végre a mov ax, 1995 utasítást. Ha erre az utasításra kerül a vezérlés, a CPU egy cli, majd egy hlt utasítást hajt végre. Hardverszakértőnk, Cs. Avar Húgó szerint a cache-ben van a hiba, avagy a végrehajtó egység már eleve hibás utasítást kap.

Beépített titkosügynökünk szerint a hiba szándékosan került a Pentyumba, amikor az Intel tudomást szerzett róla, hogy a Mircosoft Intel-alapú gépekre írja a Windoze 95-öt, mivel a Win95-tel formázott lemezek boot-szektorában lévő harmadik utasítás a mov ax, 1995, a Windoze 95 Pentyumon nem működik!

Áremelés a MATÁV-nál. A MATÁV dolgozói sokat fáradoztak azon, hogy a magyar telefonrendszer olyan legyen, amilyen: minden második vonal először 77, majd 88 Ft+ÁFA díjszabású. Ez a jó kis áremeles azonban nem alkalmazható könnyen az Interneten, mert ha valaki észreveszi, akkor rögtön más szolgáltatót választ, vagy teljesen felhagy az Internettel, mert így már neki nem éri meg. De a találékony MATÁV-osok mégis megtalálták a tökéletes megoldást: az FTP-szervereket nyolcadára lassították, így a percenkénti díj 11 Ft marad, de mivel nyolcszor annyi ideig tart a letöltés, végül nyolcsszor annyit fizetünk.

Z80-at rejt a P6? Az Intel hosszú ideig nem hozta nyilvánosságra a Pentyum Pro teljes kapcsolási rajzát a magas nyomdaköltségre és a közvéleménykutatások szerinti alacsony olvasottsági arányra hivatkozva. Felmerült az ötlet, hogy a kapcsrajzot CD-n terjesztik, de végül arra jutottak, hogy olcsóbb egy P6+elektromikroszkóp csomagot előállítani, mint azt az egy teherautónyi CD-t, amire a kapcsrajz ráfért. Kiderült, hogy nem a fenti okok miatt nem került kiadásra a processzor pontos felépítése, hanem azért, mert az Intel el akarta titkolni, hogy 100h db Z80-asból rakta össze a P6-ot.

A feltételezés, hogy a Pentyum Pro 64-bites, hamisnak bizonyult. Ezzel együtt igazzá vált az, hogy a világ első 64-bites processzorát a Cyrix fejlesztette ki. A nagy versenytárs, az AMD is Z80-asokat használ, mivel szerződést kötött az Intellel, hogy közösen fejlesztik az új processzorokat. Azonban az AMD Z80-ai nem egyeznek meg az Intel Z80-jaival, ugyanis az AMD a H regisztert kispórolta, így $0.007-tel olcsóbb az AMD-féle Z80-klón. Ez az ár az egész P6-ot tekintve 17.92 dollárt jelent.

Új billentyűzet. A Mircosoft bejelentette az MS Very Natural Keyboardot, ami várhatóan 1997 tavaszán, remélhetőleg sosem kerül a magyar üzletekbe. Ára, ÁFA nélkül 15399 Ft lesz, az Upgrade verzió, csak regisztrált MS Natural Keyboard tulajdonosoknak 3599 Ft+ÁFA. A Mircosoft huszonöt amerikai és európai egyetem, továbbá tízezer nagyvállalat billentyűzethasználatát vizsgáló százmilliárd dolláros kísérlet során meghatározta az egyes billentyűk lenyomási gyakoriságát. Az eredmény alapján mindössze két billentyű, az F11 és az F12 helyét kellett felcsérélni az optimális gépelési gyorsaság és a maximális kényelem végett. Az Upgrade verzió feltűnően olcsó ára abból fakad, hogy a szakember akár 20 perc alatt is képes elvégezni a cserét. Figyelem ! A feketepiaci 999 Ft-os Upgrade ár azonban csalóka. Az ilyen áron dolgozó gazember csak billentyűfelíratokat cseréli ki, a csatlakozókat nem. Mire a becsapott felhasználó tíz év múlva, az első F11 lenyomásnál észreveszi a hibát, a csaló már messze jár. A cserét feltétlenül bízza szakemberre!


Ez a lap pts oldalai közül való.