Elköszönés helyett

És mondd, Peti, mikor érettségizel? Hát, idén. Te jó ég, hisz legutóbb, amikor itt jártatok, tavaly vagy tavalyelőtt, nem tudom, még nem is voltál gimnazista. Hogy telik az idő... Milyen volt a szalagavatód? Megvolt, köszönöm. Eldöntötted már, hova mész továbbtanulni? BME, Info. Ott gépezést tanítanak? Leginkább igen. És a barátaid? Mindenki máshová. Gondolom, sokat készülsz a felvételire. Nem, mert a hozott pontszámom miatt valószínűleg gond nélkül fölvesznek. Ezek szerint jól tanulsz? Azért van mit javítani. Jó érzés, ha érdeklődnek az ember iránt. Csak a kérdések lehetnének némileg változatosabbak.

-- Hogy jutott eszedbe, hogy matematikusnak tanulj?

-- A kedvem megvolt hozzá, a versenyek könnyen mentek, és mivel hatodikban majdnem megkaptam a négyes dícséretet, feltámadt az önbizalmam is. Édesanyám szemelte ki a Fazekast. Mivel fölvettek, adódott a döntés, hogy a következő hat évet mattagozaton fogom eltölteni. Kiskoromban bidészerelőnek és úttervezőnek készültem (matematikusnak soha), de időközben kaptam egy C=64-et, és ez mindent megváltoztatott.

-- Minden szabadidődet a gépteremben töltöd?

-- Nem, mert amikor foglalt az összes gép, hazamegyek. Szoktam pingpongozni, bár azt ritkábban, mivel vagy egyetlen partnert se találok, vagy több, mint öten vagyunk. Újabban néha tanulok is, de csak a villamoson, hogy ne borítsa fel túlságosan a napi életvitelemet.

-- Hány programot ismersz?

-- Kitűnő kérdés, nem hagyhattam ki, hogy feltegyem magamnak. Egyben fontos szintmérő is, olyasmi, mint az IQ: nagyságának ismeretében felbecsülhető a válaszadó nagysága. Csak annyit árulhatok el, hogy ha ezt a számot felcserélném az IQ-mmal, én lennék a világ legokosabb szoftverfejlesztője.

-- Melyik a kedvenc programod?

-- Egyértelműen a kirándulás. Bár ritkán mozdulok ki a Budaörs--Budapest ingavonalból, az az évi 5--10 alkalom, amit táborokban és barátok közt (no nem az RTL Klubosakra gondolok) töltök, üde színfoltként szakítja meg a mindennapokat. Vannak visszatérő utak és visszatérő jó társaságok, ezek közül a Csöpi néni által hagyományosan pünkösdkor szervezett hollókői ,,népi kulturális'' összejövetelt említeném meg. Az osztálykirándulásokat pedig mindenki józan ítélőképességére bízom.

-- Szoktál még verseket írni?

-- Már régóta nem. A Fregattba általában az óvodáskori zöngeményeimet rakom be, kissé modernebb kiszerelésben. Végül is nem nehéz. Megtanulja az ember, hogy működik a ritmus, az arab szótárból (ti. abban a szavak jobbról balra rendezettek) kinézi a rímeket, és ír egy programot, ami a kettőt összedolgozza. Persze bele kell építeni néhány döccenőt, nehogy a végeredmény túlzottan tökéletes legyen.

-- Újságíró vagy programozó lesz belőled?

-- Az a szerencsétől függ. Ha a számítástudománynak lesz nagyobb szerencséje, akkor újságíró, ha a magyar sajtónak, akkor programozó. Mindkét szakmának megvan a maga szépsége. Az újságírásé a nyilvánosság, és a jó cikk vagy a jól szerkesztett újság felett érzett büszkeség hónapról hónapra. A programozó viszont többnyire otthon, kötetlenül dolgozhat, és ha ért hozzá, jól megfizetik a munkáját. Mind a programozást, mind az újságírást szeretem csinálni, és úgy érzem, itt is, ott is megütöm a mércét.

-- Igaz, hogy írtál egy regényt?

-- Fogalmam, sincs honnan szedted az információt, de igaz. Ha valakit érdekel, az interneten könnyen megtalálja: kék háttér, fehér szöveg (vagy fordítva), kb. 30 fejezet. Egy rövid kalandregény-paródia olvasása során pattant ki az ötlet, hogy a téma látványosabban is megnyúzható. A történetemet szórakozásból készítetettem kb. egy év alatt, minden hétvégén hozzátéve pár oldalt. Ma már nem lenne sem időm, sem energiám ennyit szórakozni.

-- Igazak a rólad szóló pletykák?

-- Általában igen, de konkrét megerősítést ne várj. Egyvalamit viszont le kell szögeznem: a Cs. Judithoz fűződő szerelmem puszta kitaláció, melyet Matyejszka (aki manapság Matyika álnéven publikál a RR-ban) álmodott meg. Kitalált románcom hiteles történetét azonban igazgatói rendeletre le kellett festeni a 3. emeleti szekrényről (még a régi épületben), így legbelsőbb titkaim immár csakis kizárólag a PTS Klub On-line-ban, a weben olvashatók.

-- Jó vagy rossz emlékeket rejt a ballagótarisznyád az elmúlt hat évről?

-- Egyrészt személyes keserveim valószínűleg csekély számú olvasót boldogítanak, másrészt manapság nem divat az újságban ,,nyalizni'', ezért Nem tudom, mi a helyes válasz. Emlékezni valószínűleg a kellemes mozzanatokra fogok. Hetedikből Orosz Gyula tanár úr feladatsorszámos-szaloncukros matekórái, nyolcadikból a Magdi néninél kiérdemelt ötös irodalomfelelet, elsőből a Lúdas Matyi utáni repülés és Osztovics tanár úr közbevetett mondatai, másodikból a 286-osok feletti hatalmi harc, harmadikból a Cili néninek beadott házi dolgozatok (+40 pont) és a lépcsőugrási rekord megdöntése az osztály és az ebédlő között. Ezek mind-mind olyan események, melyekre szívesen gondolok vissza. Azt hiszem, nehezebb lépés lesz az érettségi bizonyítványok kiosztása után beszállni a liftbe, mint azt valaha is gondoltam.

-- Köszönöm az interjút.

-- Ne köszönd! Én érzem megtisztelve magam, hogy meghallgattál.

1999. áprilus 20.
megjelent a Fregatt 1999. májusi számában
Budaörs, Magyarország.


Ez a lap pts oldalai közül való.